onsdag 14 mars 2012

Fredad zon

Tillåt mig presentera - Kalle Anka i egen hög person :o) 
Glada som är förvillande lik Kalle Anka

För visst är han lik Kalle Anka? Sådär butter och go min som bara Kalle har!

Glada - en rovfågel

Fredad zon: Min mark, mitt hem är en fredad zon för alla djur!

Förutom rovfåglarna som jag tänker ägna detta inlägg åt, så har jag rådjur, hjortar, underbara rävar och ibland har jag t.o.m små söta vildsvin som får något gott! Alla, - precis alla djur är lika välkomna till mig och här jag bor, är zonen fredad för DJUREN!

 Vart jag än har bott, så har jag alltid byggt upp min trädgård. Min trädgård är en oas, där vill jag finna ro. Jag vill ta min kaffekopp en tidig morgon och bara gå ut och sätta mig vid min damm och se grodorna som leker, eller småfåglarna som badar och de som sjunger i träden. Eller alla söta fjärilar som letar nektar en skön sommardag, eller vad sägs om att få bjuda bina på lite gott att dricka?

 Mitt hem är främst enbart för att finna ro, ej att fotografera. Det kommer faktiskt allra sist! Att bara få njuta av igelkottarna som kommer exakt Kl: 22:00 om sommaren är för mig lycka att få uppleva. Eller att höra grodornas symfonier om kvällarna - ren balsam för själen är vad det är! För att inte glömma gräshoppornas fantastiska sånger som vaggar mig till stilla ro.

 Men, en trädgård är en underskattad plats om man t.ex är intresserad av naturfotografi! Vi åker oftast iväg för att finna exotiska djur och vackra platser. Vi bokar in oss i gömslen och längtar ideligen efter nya platser - fast att vi kanske har en guldgruva precis framför näsan, om vi bara vill se den....

 Inget fel i gömslen, jag ska också testa det en dag :o) Men visst kan ens eget hem bli det bästa gömslet också? Om inte annat, så kan vi få njutbara stunder i en oas som bara du själv sätter gräns för hur den ska bli. Och har man ingen trädgård, så känner man kanske någon som skulle bli jätteglad om man utnyttjade deras lite genom att piffa upp den med lite vackra fågelbad, söta fågelholkar, blomsterland m.m.

Ibland får man dock gäster som man inte förväntar sig :o) Den mest udda gäst jag haft är en vit vacker Kakadua som bestämde sig för att börja dagen i ett av mina träd, tack o lov fick jag efter mycket letande reda på att ägare fanns till den och den mådde utmärkt av sina dagliga flygturer och att börja dagen med att komma hem till mig och käka ;o) Kalle Anka här ovan träffade jag första gången för ca två år sen! Vi hade två hårda vintrar och alla djur hade det tufft!! Självklart är det vårt ansvar att se till att mata fåglarna, och nej - inte bara en vacker solig söndag matar man fåglarna, man gör det när det är svårt för dom.

 Jag köpte självklart en massa olika fågelfrön, gjorda egna nötbollar av kokosfett och jordnötter och sen köpte jag späck till dom, då de behöver fett!! Vad jag däremot inte hade väntat mig var att jag skulle få träden fulla av ROVFÅGLAR :o) Ej heller att rävarna skulle klättra upp i mitt ena lilla träd i kampen att få tag i fettet.... Så, jaaa - jag blev mycket överraskad! Och glad så klart. Jag köpte mera mat, för jag ville ju att ALLA skulle få!

Glada äter späck

 Jag gick ut varje morgon och sa - restaurangen är öppen nu :o) Mamma mia, gissa om rovfåglarna känner igen mig nu? Inte bara mig, utan även Lloyd! Till slut när jag gick ut så började Gladorna skria i högan sky och mitt hjärta slog hårt av lycka, vråkarna var inte sämre dom - med sina söta rop berätta dom för sina kompisar att nu är restaurangen öppen :o) Och, dom är smarta dessa fåglar!! Det är bara om jag går ut som de skriar, går någon annan ut så är dom knäpptysta! De känner igen mig om jag så går ut i T-shirt, eller är klädd i mössa och jacka, spelar ingen roll - dom vet att det är jag!

 Och här gott folk ska jag berätta något som inte stämmer överens med vanliga gömslen! Ska man sitta i ett gömsle har jag hört att man ska gå dit innan solen går upp, och sen får man inte lämna förrän solen gått ner! Men, inte när det gäller mina gäster, här kan jag gå ut och in hur jag vill, dom bryr sig inte ett dugg! Ibland när maten tagit slut för fort, fyller jag på igen - och dom är där direkt. Hur som, mitt gömsle är ju inte som andras, här kan man slå sig ner i soffan med ett glas vin eller kaffe om man hellre vill det och se på TV samtidigt, eller varför inte spela lite musik :o)

Behind the scenes :o) 


Japp, här har vi en "behind the scenes bild" som jag vill visa för att kunna förklara lite hur det ser ut när man sitter där i soffan och tittar ut :o) Alltså, inte för att visa en bild som ska vara fin på något sätt, tvärtom. Det ni ser på denna bild ovan är det lilla trädet som är välbesökt av vråkar. Jag har valt att ha med "spröjsen" för att man ska få en liten hum om vad jag snackar om!


Det andra trädet som är ungefär rakt ut är besökt av Gladorna på denna bild, som ni ser är detta träd högre. jag valde att ta stegen och lägga mat däruppe för att dom inte skulle bråka om maten, men tror ni dom sluta bråka?? Även denna bild är fotad så att man ser spröjsen för att få en hum om vad tusan jag snackar om :o)



Jag tog mig i kragen en vacker vinterdag och gick ut och gjorde en igloo i snön, tänkte att det här kan bli ett bra gömsle? Va? Man är väl en äkta naturfotograf och dom sitter väl inte i soffan och fotar??? ;o) Detta gömsle är faktiskt jättedjupt!

Snögömsle

Men, får man ha någonting ifred nuförtiden? Nix!! Lloyd stal mitt gömsle och flyttade in där! Och Lloyd är en STOR hund, så ni kan ju bara föreställa er vilket megajobb jag lade ner på att göra det där gömslet!! ;o)


Lloyd, han trivdes så bra i min igloo att jag inte kunde vara kvar där, då han ideligen ska brottas! så det vara bara och gå in i värmen igen och sätta sig i soffan och se glad ut :o)


Gladorna skriar i högan sky, alldeles underbara läten. Här sitter några och trängs i mitt lilla träd!

Glada skriar

Gladorna har helt obetalbart sköna uttryck!


Glada med skön blick

Fåglarna fick inte plats! Hur jag än försökte ge alla mat, så var alla platserna upptagna!! Så vad gör man inte för sina vänner? Jo, man går ut och letar stora stockar och SLITER hem dom och bygger upp så gott man kan. Här vill jag nu visa en bild, även den en "Behind the scenes" bild. Varför jag visar dessa bilder är bl.a för att folk snackar så mycket :o) Folk älskar att snacka strunt om saker man ingen susning har om, och jag har helt enkelt fått höra allt från att jag fotat djuren i djurpark, till i hägn. Jag säger inte att det är fel att göra det, men JAG FOTAR ALDRIG I DJURPARK då jag anser att djur ska vara i det fria.

Dock finns det djurparker som strävar efter att bevara arter, mycket bra! Så, här har jag gjort upp med en röd pil så att man ska förstå att där pilen är, var en av de första grenarna jag la ut mat på då platserna snabbt blev upptagna :o) sen får ni kära läsare se mitt gedigna arbete jag lagt ner på att på så trevligt sätt som möjligt, tillmötesgå alla mina söta gäster :o) Nej, det är inte vackert, men det är inte det som är meningen. Utan meningen är att hjälpa en vän i nöd. Nu undrar någon kanske var småfåglarna är? Jo, dom är här också men i dessa bilder har jag koncentrerat mig på rovfåglarna.


Visst har dom söta små rumpor? :o)
Nå, kunde dom nu alla få plats? nej, självklart började dom tjafsa med varann - se själv bilder nedan!


Vråk och Glada


Tre ormvråkar rycker ihop



Börringevråk kallas den som är vit


Börringevråk - Tuffast vinner? Iaf dena gång :o) 

Börringevråk
Börringevråk

 Att få äta i lugn och ro kan man glömma!! Här kommer en vråk och stör Gladan i dennes måltid.


Vråken låtsas som om han är oskyldig, genom att snällt sitta och titta på medan snön faller ner på dom från grenarna ovan av andra rovfåglar.


Han har dock lite svårt att hålla sig... :o)


Vråk och Glada

Japp, så länge kunde han hålla sina små söta klor borta :o)


Och när han väl lyckats ta över, så gör han sig stor som ett hus genom att burra upp sig :o)


Och, när man väl blivit av med en gam - så kommer nästa.... :o)


Gladorna Och slagsmålen fortsätter i det oändliga...:o)




Mitt bland alla bråk finns där andra fåglar också, som exempelvis Kråkor, Skator och mängder av småfåglar!


Kråkan Och trots deras dåliga bordsskick, så sitter dom varje morgon och väntar på att jag ska vakna :o) Som Scott här på bilden, han är en tuff kille som inte drar sig från att slå med sin näbb på mitt fönster!


Scott, en vråk Även sena eftermiddagar kan de titta in och säga hej :o)


Och har dom tur, så finns där lite mat kvar!!










Bilderna ovan är tagna med en Canon 40D plus Canons 70 -200.
Lägger till en bild på min hunds lilla katt - Julie som sitter i fönsterkarmen och tittar ut på fåglarna, då en fråga om jag har katt :o)


Julie och vråken Bilderna i detta inlägg har jag tänkt ska visa lite hur trevligt man kan ha det i sin trädgård, eller om man hellre vill från soffkanten :o) Önskar er alla en fortsatt trevlig vecka :o) /Tammy